[lsft_horizontal_flags]
ПАНАИР В КАНТОН
ПЪТУВАНЕ ДО КИТАЙ
ИНФОРМАЦИЯ

Хонг Конг

Мегаполисът Хонг Конг (Hong Kong) е разположен в Югоизточен Китай, на брега на Южнокитайско море. Хонг Конг има статута на специален административен район, включващ остров Хонконг (наричан още Сянган), полуостров Коулун (Дзюлун), както и 235 крайбрежни малки острова. Около 7, 1 млн. жители, главно китайци, живеят на територията на Хонг Конг, която се разпростира на обща площ от 83 кв. км.

hong-kong-bgcargo-3Днес Хонг Конг е невероятно модерен, индустриализиран, урбанизиран град, в който добрите маниери, нрави и обноски са на преден план. Китайците определено знаят какво е дисциплина дори нещо повече – те не само я спазват, докато са на работа, докато пресичат улицата или докато обядват в някое заведение, а я продуцират. Остров Хонг Конг е ултрамодерен, луксозен и доста скъп град.

През 11 век територията на днешен Хонг Конг е заселена от около 3500 селяни и 2000 китайски рибари. През 1841 г. тукашната територия е завладяна от Великобритания, след което възниква британско селище (сетълмент). В периода 1856 – 1860 г., след англо-китайската война, известна още като Втора опиумна война, от Китай е отнет южният край на полуостров Коулун и о-в Стоункатер.

През 1898 г. територията е окупирана от Япония, а през 1945 г. Хонконг отново е заета от Великобритания. На 1 юли 1997 г. Хонконг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район. Хонг Конг е бил британска колония в продължение на цели 156 години. Няма как да не отбележим, че британското влияние до голяма степен е помогнало от малко рибарско селце. Днес Хонг Конг е мегаполис с едни от най-големите и мощни търговски пристанища, като Макао, Шанхай, Гуанжоу, Сямън и Нинбо, а също Чиндао.

hong-kong-bgcargo-12Остров Хонг Конг може да се определи като ултра модерен управленски, бизнес и туристически център, и полуостров Коулуун урбанизиран и пренаселн от жилищни, офис, търговски и всякакви други постройки и площи, нароени с грандоманска височина. Новите територии са на север от полуострова са предимно планини с малко обработваема площ, и откъснато от „сърцето на града” население. Остров Лантау се отличава с пристроения към него изкуствен остров за новото уютно и фамозно, удобно устроено летище Чек Лап Кок, плюс куп неизброими по-малки острови.

Преди няколко години в Хонг Конг отвори врати и единственият в цял свят хотел от злато. Това невероятно луксозно и красиво място е изградено изцяло в императорски, дворцов стил, като само за външната облицовка на стаите са изразходвани повече от два тона благороден метал. Нощувката в супер луксозните апартаменти струва 25 000 долара и това е напълно нормално, имайки предвид, че помещенията са със златни тоалетни чинии, кревати и вани. Стените са покрити със златни тапети, такива са полилеите и табуретките. Златни са още диваните, масата за хранене, столовете и санитарните пособия. За построяването и обзавеждането на златния хотел са изразходвани около 82 милиона долара.

Преди 4 години беше открита и най-голямата въжена линия в Азия – „Ngong Ping”. Лифтът отвежда до една от най-големите статуи на Буда в света, която се намира на остров Лантау, който влиза в състава на Хонг Конг. Статуята на Буда се намира на хълм, към който води каменна стълба с 268 стъпала. В Ngong Ping ще можете да хапнете, да си купите сувенири, дори да си направите масаж на краката. Освен самата статуя, туристите ще могат да видят представлението на маймуните, да посетят типична чайна и да се запознаят с живота на Буда. Специализирана мултимедия представя основите и историята на будизма.

hong-kong-bgcargo-4Сред туристическите забележителности в Хонг Конг са Връх – The Peak, от който се открива невероятна гледка към целия модерен мегаполис с неговите небостъргачи. На Ocean Park пък можете да разгледате малка зоологическа и ботаническа градина с безплатен вход, емблематичния за Хонг Конг хипордум за конни надбягвания, Базара за западни стоки, както и фериботната връзка за Макао.

На Коулуун се намират най- интересните музеи на Хонг Конг, както и базарът за нефритени произведения и този за морски дарове и всякакъв вид риба. Не пропускайте възможността да се разходите из парка Виктория, както и да видите Часовниковата кула. Предвижването между туристическите забележителности и изобщо навсякъде става доста лесно, благодарение на системата на десетте линии от градското метро – МТR. Доста важно е да знаете, че в Хонг Конг пушенето на обществени места е забранено, като глобата за прекрачване на правилото е около 500 евро.