[lsft_horizontal_flags]
ПАНАИР В КАНТОН
ПЪТУВАНЕ ДО КИТАЙ
ИНФОРМАЦИЯ

Визи за Китай

Издаване на Китайска виза – Подаване на документи за китайска виза – вторник и четвъртък. Китайското посолство издава визата за седем дни. Цена за виза с един вход е 80 $, а с два входа е 120 $.  Нашата такса за подготвяне на всички документи, подаването на паспортите и взимане на визата от китайското посолство е 30 $.

Необходими документи за издаване на китайска виза:

  •  покана – според изискването на Китайското посолство в България. Поканата се издава от нашата Китайска фирма;
  • резервация на самолетен билет – след уточняване на датите и предпочитана от Вас авио-компания. Самолетният билет може да заплатите и вземете от офис на Алфатур – туристическа компания, на която ние се доверяваме. Препоръчвам Ви да прочетете статията ни “измамни туристически фирми и как да се предпазим от тях”.
  • резервация на хотел – според Вашите изисквания ние можем да Ви направим резервация в 3, 4 или 5 звезден хотел. Хотела се заплаща от Вас в деня на пристигане в Китай. Предварително е добре да уточним в коя сфера е бизнеса Ви, за да Ви предложим хотел близо до местата, които ще посещавате.
  • формуляр за китайска виза – моля, попълнете формуляра. Упътване за попълване на Формуляра за виза за Китайската народна република тук.
  • 2 броя цветни актуални снимки паспортен формат
  • Задграничен паспорт на гражданин на Р България, валиден 6 месеца след приключване на Вашата виза. Наличие поне на две чисти страници в паспорта;

Ако желаете да посетите Хонконг или Макао от Китай, след което обратно да се върнете в Китай, трябва да подадете за  двукратна (или многократна) входна виза за Китай. От 14 юли 2005 г. българските граждани могат да влизат на териториите на специалните административни райони на Китай – Макао и Хонконг, без необходимост от виза, за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца.

Журналистически визи се издават след получаване на специален сертификат от компетентните китайски власти. Визи за студенти за обучение в КНР се разрешават след писмено съгласие на МО на КНР.

Съгласно законодателството на КНР, чужденец, влязъл в страната с определен вид виза, няма право и не може да промени на място вида на притежаваната от него виза. При краткосрочно пребиваване в страната, в случай на необходимост, чужденецът може да подаде молба пред бюрата за чужденци към полицията за продължаване срока на своя престой за още един месец. Те са компетентни и по въпросите за издаване на разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай. Желаещите да посетят Хонконг от Китай, след което обратно да се върнат в Китай, следва своевременно да се снабдят с двукратна (или многократна) входна виза за Китай.

От началото на 2004 г. китайските власти започнаха издаването на разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай със срок на валидност от 1 до 5 години на чуждестранни инвеститори, високо квалифицирани чужди специалисти и чуждестранните студенти в държавните учебни заведения. Разрешението за пребиваване в Китай само по себе си представлява вече и многократна входна виза.

Работа в Китай:

За работа на чужденец на територията на КНР се изисква предварително получаване на специално разрешение от китайските власти и получаване на съответната виза. Особеност на китайското законодателство е обстоятелството, че при наемането на чуждестранни работници за работа на територията на страната трудовите договори се сключват пряко, а не чрез посредници, включително чуждестранни. Специална служба при градските или окръжните администрации осъществяват контрола при сключване на трудовите договори с чужденците. Желаещите да работят в КНР следва да отчитат различните климатични условия, етнически, местни и други особености и традиции, включително предвидените специално за чужденци хотели, бюра, ресторанти и т. н.