[lsft_horizontal_flags]

Бизнес пътуване до Китай – 10 съвета, които трябва да запомните!

Бизнес пътуване до Китай – 10 съвета, които трябва да запомните!

Дали ще пътувате до Китай, за да се срещнете с потенциални доставчици или за търсене на нови възможности, трябва да следвате няколко правила, които могат да улеснят Вашето бизнес пътуване там.

  • Китайска кухня

Първо искам да Ви предупредя, че китайската кухня няма нищо общо с „българската“ китайска кухня. Когато правите бизнес в Китай, най-вероятно ще бъдете поканени да обядвате или вечеряте с доставчиците. В ресторанта ще поръчат много различни ястия. Винаги питайте, какво е поръчано преди да опитате. За китайците, които желаят да правят бизнес с вас е обида ако откажете бизнес обяд или вечеря. Затова задължително трябва да отидете, просто внимавайте какво опитвате.

Китайският обяд или вечеря принадлежи към средствата за комуникация с вашите китайски партньори!

  • Научете няколко китайски думи

Когато видиш чужденец, който се мъчи да говори езика ти с акцент, винаги те кара да се усмихнеш. Ако искате да „разчупите леда“ с бъдещите си китайски партньори и преговорите Ви да минат леко Ви препоръчваме да научите няколко китайски думи. Най лесния вариант е с гугъл преводача.  Изберете превод от български към китайски ( опростен ). Натиснете знака за звук под превода и чуйте как се произнася.

Научете няколко китайски думи, като „здравей“, „как си?“, „благодаря“ – това е достатъчно за да видите усмивки по лицата на китайските Ви партньори и преговорите Ви да минат успешно.

  • Когато купувате подаръци

Китайците са много мили и усмихнати хора. Но също така са много добри търговци. Ако пътувате за първи път в Китай бъдете внимателни. Вероятността да Ви продадат стока, която струва 1 $ за 5 $ е много голяма. Не говоря за продуктите, които искате да купите за бизнес – предполагам, че там няма как да Ви излъжат. Всеки, който идва в Китай иска да купи подаръци за семейството и приятелите си. Трябва да се „пазарите“ и когато видите, че продавача става много недоволен, значи сте стигнали до реалната цена.

  • Когато правите поръчка

Има много важни неща, които трябва да знаете когато правите поръчка. Тъй като темата е много обширна ще напиша само основните. Също така, Ви препоръчвам да погледнете и секцията ни „измами по интенет в Китай“, където пишем за всякакви измами. Сега ще си направя малка реклама, като каже че ако работите с нас ние следим за тези неща и не трябва да се притеснявате. Но ако решите да работите директно със завод или да работите с друг колега, то е задължително да знаете основните неща.

Първия проблем, когато правите правите поръчка е езиковата бариера. Особенно, ако има специфични неща, които трябва да се уточняват. Много е важно, когато поръчвате да говорите бавно и подробно. Да помолите продавача да записва и когато приключите с поръчката да го накарате да повтори всичко. Задължително е във проформата Ви да е описано абсолютно всичко, което искате. Иначе няма да спазят Вашите изисквания. Правете снимки на всеки продукт и детайл. Ако има възможност изискайте мостра. Дори и да се забави поръчката с 10 дни, поне ще сте спокойни че са Ви разбрали.

Вторият проблем е, че дори и да имате подпечатана фактура и сте направили банков превод, китайците знаят че те нямат стойност. Вие просто не сте юридическо лице. Законите тук са много строги, но само ако сте местна фирма. Ние като китайска фирма можем да им блокираме сметките и да ги осъдим. Но те знаят, че Вие не можете. Ако говорите английски вижте форума на alibaba.com – има страшно много измамени хора. Не казвам, че всички заводи и офиси са измамници. Напротив, има много честни фирми. Но има и страшно много измамници.

Третият проблем е, че за да Ви вземат депозита продавачите са готови да Ви обещаят всичко. И след като получат парите почват и проблемите Ви. Затова, както написах и преди малко изисквайте в проформата максимално информация – подробно описан продукт, подробно описана опаковка ( особено ако искате Ваш дизайн), снимки.

Има още много неща, които могат да се напишат, но както казах ще напиша само основните.

  • Посредник при пазаруване в Китай

Има няколко основни грешки, които се допускат. Ще опиша няколко случая, с които съм се сблъсквала

– посещение на Кантонския панаир – пътуват с преводач от България. В този случай имаме няколко огромни минуса. Китайците говорят английски с лошо произношение и акцент. Например, ако китаец иска да ти каже 5 минути, той казва 5 мини , а не 5 минутес – и това е прост пример.Преводача не може да се разбере с китайците. След 6 дни изгубено време клиента се свърза с нас, а при престой от 8 дни това е проблем за него. Също така, за да доведе преводач от България е платил самолетни билети, хотел, храна –  разход от около 1500 до 2000 евро.

– наемане на агент с физически адрес в България, при поръчка през интернет. Това е нещо, което не мога да си обесня. Клиентите се лъжат, защото тези агенти са в Бъгария, можеш да им отидеш в офиса, да се запознаеш с тях. Но каква е разликата, ако поръчваш сам или чрез такъв агент. Той не може да сключи реален договор, защото не е китайска фирма. Той не може да направи стоков контрол – качество, модел, цвят, бройки и т.н.  И в момент, в който ти си мислиш, че всичко е наред със поръчката ти идват проблемите.  Така, че моят съвет е да си поръчате сами, а не на агент с адрес в България. Просто няма смисъл.

  • Застраховка и лекарства

Задължително, преди да тръгнете си направете туристическа застраховка. Също така си вземете и лекарства като аналгин, аспирин,парацетамол и .т.н. За да нямате проблеми на границата лекарствата трябва да са с цялостна опаковка.

  • Няколко дестинации в Китай

Проверете внимателно датите и часовете на полетите. Ако купувате билетите от България разпитайте възможно най-подробно за всяка информация. Ще Ви дам няколко примера:

-полет на 11.11.2013 , но когато погледнах билетите видях, че всъщност полета е 00.50 – клиентите трябваше да бъдат на летището на 10.11.2013.  За щастие клиентите не изпуснаха полета

-кацане в Шанхай и след 3 часа излитане за Гуанджоу – клиентите изпуснаха полета, защото не знаеха че в Шанхай има 2 летища доста отдалечени едно от друго.

-кацане в Шанхай и след 3 часа излитане за Гуанджоу – когато след международен полет имаш вътрешен полет, то трябва да си вземеш багажа и да го чекираш отново за вътрешния полет. Клиентите не бяха предупредени от българската туристическа агенция и стояха 5 дена без багаж, докато го изпратят от Шанхай.

  • Вземете си китайска мобилна карта

Много често хората, които пътуват за първи път не си взимат китайски мобилни карти. Това е голяма грешка, защото когато се приберат плащат стотици левове сметки. Ако говориш от Китай до България с българска мобилна карта плащаш не само международен разговор, но и роуминг. Което означава, че плащаш около 5.50 лв на минута.

Ще Ви кажа малък трик, който препоръчвам на моите клиенти. Когато пристигнат си взимат китайска мобилна карта, която регистрираме на сайта http://www.zdraveite.com/.  Ако не знаете какво е бгномер – „българите в България говорят с приятели и роднини в чужбина на цената на градски или междуградски разговор“. След като направите регистрация, получавате български стационарен номер. Давате го на семейството и на който искате да Ви звъни. Също така може да пренасочите Вашия мобилен български телефон към този стационарен номер. Така всеки, който ви звъни на българския номер се свързва с Вас на китайския номер. Лесен и евтин начин да не губиш контакт със семейството и бизнеса си.

  • Изкуството на преговорите

Повечето китайски доставчици няма да ви дадат ниски цени, особено ако сте нов клиент. Китай е земя на договаряне, на всеки продукт може да се намали цената. Много важен съвет, който давам на моите клиенти: Много китайци от север говорят руски език. Ако Ви заговорят дори и да знаете езика казвайте, че не разбирате и не сте руснаци. Руския пазар е много голям, а за руснаците тук е много евтино и те не се „пазарят“. Затова, ако решат че сте руснаци не само цените ще са по – високи, но и минималното количество з поръчка ще  е много завишено. Моят съвет е, когато посещавате фабрики с гордо вдигнала глава казвайте, че сте българи. Че България е в източна Европа – малка и не богата държава.

  • Бъдете търпеливи

Китайските преговори обикновено изискват време и търпение. Сделката няма да бъде постигната в един ден: трябва първо да отидете на вечеря и може би KTV преди сключване на договор.

 

Надявам се, че нашите съвети ще Ви бъдат полезни при бъдещо посещение в Китай.

Facebook
Twitter
XING
LinkedIn
Абонирайте се за нашия бюлетин
Още от блога