[lsft_horizontal_flags]

След слабите данни за китайския внос борсите в САЩ отвориха с понижения

В сутрешната търговия индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа понижение от 0,34%

kitaiski stoki vnos

Фондовите борси в САЩ отвориха с понижения сесията във вторник след публикуването на слабите данни за китайския внос, съобщи CNBC. Освен това инвеститорите са предпазливи в навечерието на сезона на корпоративните отчети.

Китайският внос се сви за 11-ти пореден месец, сочат официални данни от митниците. Понижението е със 17% на годишна база, което е поредният сигнал, че инвеститорите все още са загрижени за проблемите пред втората по големина световна икономика.

В сутрешната търговия индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа понижение от 58 пункта, или 0,34%, до 17 075 пункта, като най-много натежа United Technologies, а UnitedHealth беше сред компаниите с най-добро представяне.

Широкият S&P 500 отчете спад от 6 пункта (0,31%) до 2011 пункта, като индустриалните компании натежаха най-много на индекса, а технологичният Nasdaq се понижи с 13 пункта (0,27%) до 4825 пункта.

Пазарът на облигации отвори във вторник след Деня на Колумб, който е официален празник в САЩ. Доходността по 10-годишните държавни облигации отчете леко понижение до 2,07%, а по двегодишните ценни книжа – 0,63%.

Доларът също записа лек спад, като едно евро се търгуваше за 1,13 долара, а курсът на йената беше 119,77 йени за долар. 

Фючърсите върху суровия американски петрол WTI с доставка ноември поевтиняха с 13 цента до 46,97 долара за барел на борсата New York Mercantile Exchange. Бенчмарковият сорт Брент също поевтиня леко до малко над 50 долара за барел. Фючърсите върху златото отчетоха понижение от 2,20 долара до 1 162,30 долара за тройунция.

След затварянето на днешната търговия се очакват отчетите на Intel и JP Morgan Chase.

Прогнозите на консултантите от S&P Capital IQ са, че ръстът на печалбите на компаниите от състава на S&P 500 ще се забави с 5,3% през третото тримесечие, което би бил първият спадза тримесечие от шест години насам. И все пак, като се изключат енергийните компании, ръстът на печалбите в S&P 500 се очаква да бъде 2,7%.

Междувременно Международната агенция по енергетиката обяви във вторник, че ръстът на глобалното търсене на петрол ще се забави през 2016 г. до 1,2 милиона барела на ден от 1,8 милиона през 2015 г.

Председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Бълард заяви, че американската централна банка на практика е достигнала целите си за трудовия пазар и инфлацията. Изказването му се разчете като сигнал, че е време за вдигане на лихвените проценти, коментира CNBC. Бълард ще има право на глас във Федералната комисия за отворен пазар през януари.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова
Facebook
Twitter
XING
LinkedIn
Абонирайте се за нашия бюлетин
Още от блога