[lsft_horizontal_flags]

Китайският внос се сви за 11-ти пореден месец

Износът отчете понижение от 1,1% което обаче е значително подобрение спрямо изминалите месеци

китайски стоки

Китайският внос се сви за 11-ти пореден месец, което е поредният сигнал, че инвеститорите все още са загрижени за проблемите пред втората по големина световна икономика, съобщава Financial Times. Данните от митниците за септември показват, че вносът се е свил със 17% на годишна база. През август понижението беше с 14,3% спрямо същия период на предходната година.

В износа също има спад, което отразява слабото глобално търсене. Все пак понижението от едва 1,1% е значително подобрение в сравнение с изминалите месеци. През август контракцията беше от 6,1%.

Така Китай записва търговски излишък в размер на 376,2 млрд. юана (около 60 млрд. долара) през септември. Стойността му през август беше 368 млрд. юана (около 58 млрд. долара).

Спадът във вноса може да се обясни до голяма степен с падащите цени на суровините и слабото вътрешно търсене, особено във време на преход от икономика на инвестициите към модел, по-тясно обвързан с принципите на свободния пазар. Сравнително добрите данни за износа пък са първият знак, че изненадващата девалвация на юана от август изглежда вече стимулира конкурентоспособността, коментира Bloomberg.

Голяма част от забавянето на китайската икономика през последните пет години се дължи на усилията на китайското ръководство да преструктурира икономиката към по-устойчив растеж, основан на вътрешното търсене вместо на износа. Неочаквано резкият спад през последната година обаче породи опасения от загуба на работни места, което може да има опасни политически последици, отбелязва от своя страна AFP.

Властите в Пекин признават, че стратегическата трансформация, през която преминава Китай, вероятно ще забави икономическия растеж. Анализатори обаче смятат, че икономиката се забавя повече, отколкото комунистическото ръководство иска да приеме.

Анкетираните от Bloomberg икономисти прогнозират, че данните за тримесечието, които предстои да бъдат публикувани в понеделник, ще покажат икономически растеж от 6,7%. Това би било под целта на правителството от около 7%.

„Очакваме повече фискални стимули и гъвкава парична политика“, казва Ян Джао, базиран в Хонконг икономист в Nomura Holdings.

Властите в Пекин увеличиха инвестициите в инфраструктура и облекчиха паричната политика в опит да се справят с послeдиците от забавянето на икономиката, припомня Bloomberg.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов
Facebook
Twitter
XING
LinkedIn
Абонирайте се за нашия бюлетин
Още от блога