[lsft_horizontal_flags]
ПАНАИР В КАНТОН
ПЪТУВАНЕ ДО КИТАЙ
ИНФОРМАЦИЯ

Забележителности в Гуанджоу

Самият Гуанджоу е основан през 3 век пр.н.е. под името Panyu. И до днес в града са запазени хилядолетни паметници, които пазят китайската история. Като модерен и индустриален център, Гуанджоу се отличава със забързан ритъм на живот и високи небостъргачи. Но наред с това градът е прочут с цветята си, които през месец март изцяло променят градската атмосфера.

Сред забележителностите на Гуанджоу са много величествени храмове и дворци, като има дори и паметници в ислямски и християнски стил.

Емблемата на Гуанджоу е величествения релеф с пет овце, който до днес може да се види в планината Юесю (Yuexiu Hill). На площ от 30 кв.км и почти 95% гори, около Гуанджоу се намира и планината Бай Юн Шан. От височината на величествената й природа се открива красива гледка към целия град.

Вълнуващо преживяване е разходка по някои от многото мостове над Перлената река, която е с дължина над 2 000 км и е третата най-дълга в Китай. По течението на реката са разположени едни от най-интересните забележителности на Гуанджоу – Военната академия Хуангпу (Huangpu), която е първата в китайската история, Концертната зала Xinghai, отличаваща се е необичайния и елегантен външен вид, както и историческото селище Шамиан (Shamian), което включва стотици сгради в различни архитектурни стилове.

Храм на Петте небесни същества – по времето на император Yi на династия Джоу (1122-770 г. пр.н.е.), пет безсмъртни яздейки пет кози слезли от небето на тогавашния Гуанджоу. След като пожелали много добра реколта в близко бъдеще, безсмъртните се издигнали в небето и изчезнали.

Интересен е още Мемориалния паметник Сън Ят-сен (Sun Yat-sen Memorial Hall), издигнат на източната част на Юесю, Южнокитайската ботаническа градина (South China Botanical Garden), както и Зоологическата градина с аквариума (Guangzhou Ocean World), където могат да се видят 200 вида риба и много други редки същества от океана.

Катедралата на Свещеното Сърце на Исус е по-известно като Shishi (石室) в превод гранитената къща от местните жители, тъй като тя е построена изцяло от гранит.

Катедралата е моделиран на базиликата St Clotide в Париж. С обща площ от 2,754.15 квадратни метра. Тя е висока 58,5 метра от земята до кулите. Всички стени и колони са изработени от гранит. Готически архитектурен стил.