[lsft_horizontal_flags]

Брюксел подготвя компромисен план за предоставяне на пазарен статут на Китай

Планът на ЕК ще е придружен от нови антидъмпингови мита и големи съкращения на свръхпроизводството на стомана в Китай

0000221147-article3

Брюксел подготвя план за третиране на Китай като пазарна икономика в търговски спорове, но само ако бъде придружен от антидъмпингови мита в американски стил и големи съкращения на свръхпроизводството на стомана от страна на Пекин, коментира Financial Times.

Европейската комисия се опитва да намери баланс между желанието на азиатската страна да бъде третирана като развита икономика и жалбите от страните членки на ЕС и индустриалните групи, че нарастващият внос от Китай е виновен за срива на цените на стоманата.

Китай твърди, че автоматично трябва да получи глобален статут на пазарна икономика – една от най-големите му политически цели, в края на тази година съгласно правила на Световната търговска организация (СТО). Поддръжниците на този ход, включително Великобритания, казват, че присъждането на статута ще засили инвестициите между Европа и Китай.

Oстаналите европейски правителства и Вашингтон обаче се опасяват, че подобна стъпка ще отвори вратите за ултраевтин внос от Китай. Комисията трябва да постигне компромис, тъй като антидъмпинговите правила на Европа са обвързани с протокол на СТО по Китай, който изтича през декември.

В сряда комисията ще обсъди план, който подчертава връзката между статута на Китай и паралелни ходове за засилване защитата на европейската търговия и искания към Китай за намаляване на свръхкапацитета.

Мерките за защита на търговията включват правомощия за Брюксел за налагане на много високи мита за внос в случай на изключително свръхпроизводство, както и нови придобити права за преследване на антидъмпингови случаи, които вече се водят съгласно старите правила.

Макар че европейските производители водят кампания срещу предоставяне на Китай на „лиценз за дъмпинг“, планът на комисията е да засили санкциите и да избегне отслабване на сегашните антидъмпингови процедури.

Насоките, съгласно които се изчисляват европейските мита – известни като „правилото за по-ниското мито“, ще бъдат отменени в крайни случаи. Това на практика ще премахне горната граница по налозите.

Планът ще ускори и европейските антидъмпингови процедури и ще има заздравяване на малко ползваните антисубсидийни санкции.

Инициативата обаче е изправена пред големи препятствия както в Европа, така и в Китай. Всяка промяна в европейския режим трябва да бъде одобрена и от страните членки, и от Европейския парламент, който вече прие необвързваща революция срещу статута на пазарна икономика на Китай.

Страните, които се противопоставят на промяната включват Италия и Испания, а Германия е скептично настроена. Съпротивата идва докато западните лидери усещат гнева на антиглобалистките настроения. В същото време индустриалните групи казват, че китайското свръхпроизводство ги поставя под сериозен натиск.

През последните месеци Пекин засили кампанията си за автоматично получаване на пазарен статут през декември.

Миналата седмица европейските и китайските лидери решиха да формират работна група, която да следи ценообразуването и публичните субсидии за стоманодобивните заводи в Китай. Макар че планът на комисията обвързва статута на пазарна икономика с напредък по този фронт, желанието на Китай да намали свръхкапацитета остава под въпрос.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
Facebook
Twitter
XING
LinkedIn
Абонирайте се за нашия бюлетин
Още от блога