Гуанджоу (Кантон), Китай

Гуанджоу

Гуанджоу

Гуанджоу (на пинин Guǎngzhōu, известен също и с името Кантон) е модерен метрополис в югоизточен Китай, столица и най-голям град на провинция Гуангдонг. Намира се на около 120 км на север-северозапад от Хонг Конг и на север-североизток от Макао. По-голямата част от града е разположена на левия бряг река Джу Дзян ( Перлената река ).

Business Group Cargo организира бизнес пътуване до Китай.

guangzhouГуанджоу е третият по големина град в Китай. По данни от 2010 г. населението на града е около 11 070 654 души, а на цялата агломерация – около 12 700 800. Но реално се счита, че населението в Гуанджоу е над 20 милиона.

Гуанджоу има 2200-годишна история. Известен е и като “Градът на овните”. Според списание Forbes това е един от най-динамичните градове в страната и е бил вписан като втория град в Китай с най-голямата промяна в продължение на две последователни години.

Гуанджоу е сред големите промишлени центрове на страната. Развити са текстилната, циментната, каучуковата и корабостроителната промишленост.  В града има над 200 специализирани маркета. Гуанджоу има статут на алфа световен град (alpha city) заради огромното си икономическо значение. Всяка година през пролетта и есента в града се провежда най-големият китайски търговски и промишлен панаир – Кантонски панаир.

Гуанджоу има влажен субтропичен климат повлиян от Източно Азиятския мусон. Летата са с високи температури, висока влажност и висок индекс на топлинна енергия. Зимата е мека и сравнително сухо. Гуанджоу има продължителен мусонен сезон, простиращи се от април до септември.

символ на ГуанджоуГунджоу е едно от най-големите речни и морски пристанища на Китай с международно значение. Разположен по южното крайбрежие на страната Гуанджоу е важен търговски, икономически, финансов, политически и културен център на страната.

Емблемата на Гуанджоу е величествения релеф с пет овце, който до днес може да се види в планината Юесю (Yuexiu Hill). На площ от 30 кв.км и почти 95 % гори, около Гуанджоу се намира и планината Бай Юн Шан. От височината на величествената й природа се открива красива гледка към целия град.

Гуанджоу е основан през 3 век пр. н. е. под името Panyu. В града са запазени хилядолетни паметници, които пазят китайската история. Като модерен и индустриален център, Гунджоу се отличава със забързан ритъм на живот и високи небостъргачи. Градът е прочут с цветята си, които през месец март изцяло променят градската атмосфера.

гуанджоу центърСред забележителностите на Гуанджоу са много величествени храмове и дворци, като има дори и паметници в ислямски и християнски стил. Вълнуващо преживяване е разходка по някои от многото мостове над Перлената река, която е с дължина над 2 000 км и е третата най-дълга в Китай. По течението на реката са разположени едни от най-интересните забележителности на Гуанджоу – Военната академия Хуангпу (Huangpu), която е първата в китайската история, Концертната зала Xinghai, отличаваща се е необичайния и елегантен външен вид, както и историческото селище Шамиан (Shamian), което включва стотици сгради в различни архитектурни стилове.

Провинция Гуандонг расте с темпове, по-високи от тези на китайската икономика още от 80-те години на миналия век. Китай е фабриката на света, а Гуандонг е главният цех. Близо 31% от износа на страната се произвежда покрай делтата на Перлената река. Брутният вътрешен продукт на провинцията през 2007 г. е бил близо 300 млрд. евро. А индустрията не е никак малка. Телевизори, климатици, хладилници, дрехи, обувки, чанти, играчки, електроника, коприна, захар, мебели и много други продукти – се произвеждат в Гуандонг. Чужденците пристигат тук, както и в другите два големи центъра – Пекин и Шанхай, с идеята да бъдат там, където всичко се случва.

гуанджоу кулаНай-новия символ на града е “Кулата на Гуанджоу” – най-високата телевизионна кула в света, която бе пусната в действие на 1-и октомври 2010г. Върха на кулата се извисява на 610 м. от земята и ще ви направи неповторимо впечатление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>